interrail_1992.png

Denna reseberättelse är skriven hela arton år efter själva resan ägde rum. På grund av sviktande minne kan vissa faktafel smugit sig in. Syftet med denna sida är endast att lägga upp några bilder för nära och kära.

ScanImage039_EDIT.png 1991 inter­railade jag med min syster Lena i väst­europa (Interrail91). Detta år ville jag vara mer äventyrlig och satsade på delar av öst­europa. Redan på den här tiden var jag något av en öst­romantiker, samtidigt som jag tänkte mig att det skulle vara billigare att resa i öst. Jag startade, på grund av sommar­jobb, min resa relativt sent på sommaren — 920723. Jag skrev väldigt mycket i min rese­dagbok, men det mesta är ganska trist skrivet tycker jag så här i efter­hand. Dessutom tycker jag att mina bilder är ganska trista, så det blir inte så mycket om Interrail 1992. Som synes på biljetten här till höger var det löjligt billigt att köpa en inter­rail­biljett så länge man var under 27 år. 1790 kronor för obegränsat resande på större delen av Europas järn­vägar i en hel månad. Jag förde dessutom en väldigt noggrann kassa­bok under hela resan så jag vet att hela resan gick på 8275,75. Billigt. Väldigt väldigt billigt.

Berlin

ScanImage014.jpg Jag började med att ta nattåget från Stockholm till Berlin. På tåget träffade jag Peter och Pehr som också skulle inter­raila och också hade Berlin som första anhalt. För att vara ekonomiska tog vi ett tre­persons­rum i Berlin, hos Herr Hufnagel i Kreutz­burg. Sen körde vi den vanliga turist­traden: Fernseh­turm, Unten den Linden, Brander­burgen Tor, Kurfürsten­damm, Ägyptisch Museum med Nefertite, Café Kranzler och Pergamon­museet. Vi hann även med att titta på invigningen till OS.

Sanssouci

Sista dagen i Berlin hann jag med att besöka Potsdam och Schloss Sans­souci. Det visade sig vara en väldig massa restaurerings­arbeten så det mesta var stängt. Men området var väldigt trevligt. Själva slottet Sanssouci öppnade inte förrän klockan fyra, så jag tog en lång­prommenad genom slotts­parkerna. När jag kom tillbaka strax efter fyra möttes jag av skylten "Alla biljetter för dagen är sålda."

ScanImage013_EDIT.jpg ScanImage012.jpg

Prag

Jag stannade i Prag i nästan en vecka, men då gjorde jag ett par heldags­exkurtioner (slottet Karlstein och en rund­resa i södra Böhmen) också. I övrigt gick jag på en massa museer och satt med alla andra inter­railare på Karls­bron och sjöng sånger av Beatles. Jag kände mig väldigt fri och världs­van.

En rolig grej som inträffade var att jag köpte en biljett till Don Giovanni. Jag klädde upp mig så gott jag kunde, men blev lite misstänksam när teater­byggnaden såg ut som ett hyres­hus, och foajén var ungefär som en trapp­upp­gång. Det visade sig att det var en marionetteater. Först kände jag mig lurad, men det visade sig vara en ytterst kompetent föreställning och faktiskt riktigt rolig.

ScanImage021.jpg ScanImage023_EDIT.jpg
ScanImage029.jpg ScanImage031.jpg

Wien

Jag tog nattåget till Wien. På tåget hade jag säll­skap av hela fyra andra svenska i min kupé. Det enda jag minns om Wien är att jag blev besviken på Konst­historisches Reichs­museum. Schloss Schönbrunn imponerade inte heller jätte­mycket.

Budapest

Nästa stopp — Budapest. Här var det fantastiskt varmt, vilket drog ner tempot en hel del. Det enda roliga jag antecknat är att till skillnad från övriga städer såldes det inte så mycket sovjet­krafs här. Istället står det små gummor med bords­dukar överallt. När poliserna kommer vandrade gummorna iväg med dukarna som segel i vinden. De ville väl inte knöla ihop dem för rädsla av skrynklor. Det såg ut som ett gäng optimist­jollar på torra land.

På grund av värmen passade jag på att uppsöka en gammal bad­inrättning. Jag trodde att det skulle vara något romerskt över det, men det påminde mycket om vilket svenskt utom­hus­bad som helst. Men det var väldigt skönt i värmen.

Kraków

Seven_Days_in_Cracow__Boleslaw_Klimaszewski.png Kraków är en av mina favorit­städer. Det här var första gången jag var där. Jag anlände tidigt på morgonen, satt på stora torget och såg staden vakna. Så fort turist­informationen öppnat och köpte all engelsk­språkig information de hade. Bland dessa tryck­saker fanns boken "Seven days in Cracow: a practical and slightly ironical guide for those who have come here for the first time". Omslaget till boken återfinns här till höger. Det var en guide­bok kan kunde läsa bara för att den var så roligt skriven — även om man aldrig tänkt åka till Kraków. Tyvärr skadades mitt exemplar allvarligt av en trasig schampoo­flaska på slutet av resan, så jag kan inte citera från den. Men jag minns att det blev min "bibel" under min vistelse där.

Andra dagen åkte jag ut till Auschwitz, vilket på alla sätt blev resans mest minnes­värda besök. Det känns, för mig, alltid helt overkligt att jude­utrotningen verkligen ägde rum, men jag tyckte att jag kom lite längre i min förståelse efter besöket där. På tåget från Kraków till Oświęcim träffade jag den synnerligen trevliga holländeren Felix. Vi hade sällskap genom guidningen av döds­lägret, och till­bringade även kvällen i Kraków till­sammans. När Felix upptäckte att jag skulle ha några dagar över på min biljett insisterade han att jag hälsade på honom i Arnhem, vilket du kan läsa om längst ner på sidan.

ScanImage002.jpg ScanImage003.jpg
ScanImage004.jpg ScanImage009_EDIT.jpg

Warszawa

Warszawa imponerade inte mycket på mig. Dess historia med den totala bombningen under andra värld­skriget och upp­byggnaden under socialist­tiden har väl skapat en aningen trist stad tycker jag att man kan säga utan att vara alltför negativ. Det finns väldigt fina områden strax utanför själva centrum, men dessa besökte jag inte denna gång. Som jag minns det hade jag sällskap av en svensk kille och vi knallade runt och käkade på McDonald's och tog en öl i den restaurerade delen av gamla stan, som faktiskt är riktigt fin om också lite artificiell.

Gdansk

ScanImage037.jpg I Gdansk började jag med en guidad tur till Western­platte. Dock kunde guiden endast polska och tyska så mitt utbyte blev begränsat. Efter guide­turen gick jag på fin restaurang. Jag minns det tydligt eftersom jag mitt i mål­tiden kände mig som ett riktigt valuta­schwein. Jag hade mina sunkiga rese­kläder på mig, medan alla andra var uppklädda och uppenbarligen såg det hela som ett fest­tillfälle. Jag skämdes lite eftersom det bara var tok­billigt och roligt för mig.

Arnhem

Jag tog mig, slutligen, till Arnhem via Berlin, München och Saltzburg. I Arnhem hade jag ett par lugna dager med Felix från Kraków. Sen var det bara en lång tåg­resa hem.

Copyright © 2010 Peter Andrén