En långhelg i Bordeaux 2013

Text och bild av Peter Andrén


peter.andren (snabel-a) gmail.com

2013-04-25--19-34-40.81_PANO_3.jpg
St Emilion cirka femton kilometer öster om Bordeaux.

Bilden här ovan får bli synekdoken för alla vindistrikten runt Bordeaux. I slutet av april 2013 åkte jag och min kompis Stefan på en långweekend till vindistriktet Bordeaux. (Stefan kan man även träffa på reseberättelsen från USA.) Vi hade flera anledningar att åka till just Bordeaux. För det första ville vi få ett litet avbrott i jobbet. För det andra gav det "munskänkaren" Stefan möjligheten att äntligen få se världens antagligen mest kända vinregion. För det tredje gav det mig en möjlighet att hälsa på "vänner från förr".

2013-04-25--19-37-50.86_HDR.jpg 2013-04-25--19-38-46.31_x01.jpg De två första nätterna bodde vi i Libourne, vilket gav oss en bra bas för bilturer i området. Redan första kvällen åkte vi in till St Emilion och för att fotografera lite — väderprognosen var nämligen lite osäker de kommande dagarna, så vi ville passa på. Anledningen till att Stefan tornar upp sig som en jätte på bilden här till höger är (främst) att jag invigde min nya Nikon D700 med ett gammalt manuellt 20mm-objektiv. Land­skaps­bilden är tagen med så kallad HDR-teknik (läs mer på Wikipedia), vilket ger bilderna en lite overklig stäm­ning.

På den här resan gjorde jag avkall på min normala avhållsamhet från alkohol (och jag köpte även ett paket cigaretter när jag ändå höll på), och vi tog verkligen seden dit man kommer och började middagen med en aperitif (Richard naturligvis). Väldigt civiliserat! Maten var faktiskt riktigt god på det relativt kommersiellt hotellet, och framförallt var frukosten väldigt bra (med franska mått mätt).

2013-04-25--20-18-42.75.jpg 2013-04-25--20-19-23.16.jpg 2013-04-25--20-21-05.58.jpg

Nästa dag åkte vi först tillbaka till St Emilion. Dagen innan hade vi inte sett så mycket, och framförallt hade Stefan inte kunnat botanisera bland vinboutiquerna.

2013-04-26--09-27-35.62_HDR.jpg 2013-04-26--09-28-11.73_HDR.jpg
Ett par HDR-bilder från ett skumt före detta kloster.

Att hitta vinbutiker i St Emilion är inte svårt. Vi blev snart inbjudna av en synnerligen charmant butiksinnehavare på provsmakning. Stefans betydande kunskaper gjorde att det snart plockades fram lite finare grejer. Jag hängde på i provsmakningen, men kunde inte riktigt uppskatta de finare nyanserna. När jag sa att "pour moi, c'est pareil" fick jag en väldigt oförstående blick av innehavaren. Jag fick sedan förklara att jag inte druckit vin sedan några år tillbaka såg han lugnad ut. (Jag formulerade detta som "normalment, ju suis absolutist", men sen fick jag lära mig att "absolutist" på franska snarare betyder, typ, oflexibel, så det är svårt att veta vad han tyckte om mig.)

Till mitt försvar måste jag säga att det inte är ett normalt steg ett i vinprovning att smaka på komplexa Bordeaux-viner. Senare på resan fick jag igång smaklökarna, och kunde ibland säga saker som "mmm, c'est tres accecible" och verkligen mena det.

2013-04-26--09-43-08.16.jpg 2013-04-26--11-00-00.00.jpg 2013-04-26--11-11-03.89.jpg

Efter St Emilion åkte vi runt till ett antal ställen som jag nu har glömt bort ordningen på. Det mest minnesvärda är antagligen besöket i Sauternes och Château d'Yquem. Själva Château d'Yquem var inte öppet för turister, men vi tog oss friheten att promenera runt lite grann på anläggningen.

2013-04-26--11-43-27.58.jpg 2013-04-26--18-03-27.73.jpg 2013-04-26--18-06-39.15_x01.jpg

2013-04-27--11-59-32.31.jpg "Bordeaux, själva staden, är inte mycket att hänga i julgranen" hade jag förklarat för Stefan innan vi åkte dit. Det är nämligen så att jag (på grund av ett förhållande för länge sen) spenderade en väldans massa tid där i början av nittiotalet. Stefan var skeptisk, men alltför artig för att säga något. Vad han hade läst skulle Bordeaux vara jättetrevligt och erbjuda mycket för en turist. Stefan hade rätt. Det visade sig att mycket hade hänt sedan jag var där. Numera är Bordeaux en väldigt fin turistdestination, inte bara för att det är nära till vingårdarna. För mig, som hade väldigt låga förväntningar, var detta något av en uppenbarelse. Stefan var också positivt överraskad, eftersom jag hade sänkt hans förväntningar rejält.

2013-04-27--20-59-21.67_EV+1.00.jpg 2013-04-27--12-37-16.75.jpg Det var billigt för oss i Frankrike. En riktigt bra trerätters lunch fick man för tjugo euro. Så vi passade på och åt och drack gott så ofta tillfälle gavs. Den vänstra bilden till höger är tagen på restaurangen La Belle Epoque, där vi hade en sån där smått överdådig lunch. För mig kunde det bli en extra dimension till besöken eftersom jag ibland mindes ställena vi besökte. För tjugo år sedan lunchade jag dock inte på La Belle Epoque, utan det blev oftast en kebab eller nåt (om jag var ensam).

Den högra bilden är tagen utanför Bar à Vin i centrala Bordeaux. Som man ser var Stefan lycklig här — och det var jag också, vill jag tillägga. De tre bilderna nedan är tagna i den bar vi hamnade vid när vi väl kommit in. Det var en väldigt trevlig stämning där, och personalen var både hjälpsam och rolig. Det som är speciellt för detta ställe är att det finns stora mängder bra vin på glas (med priser mellan fem och tio euro, om jag minns rätt). Stefan fick välja ut några viner, vilket han gjorde med stor omsorg och kunnande. Bar à Vin skulle jag gärna göra till ett stamhak, men det finns inget riktigt liknande i Linköping.

2013-04-27--19-51-19.49.jpg 2013-04-27--19-51-30.42.jpg 2013-04-27--19-54-29.15.jpg

Men dessa glas vin var liksom bara en aperitif. Efter en promenad genom Bordeaux gator hamnade vi på en uterestaurang där vi gjorde den trevliga bekantskapen med varsin "tournedos façon Rossini". Det har senare visat sig finnas olika versioner av denna maträtt, men Bordeaux-versionen var: en rejäl tournedos, ett par tjocka skivor foie gras (gåsleverpastej), och en skiva vitt bröd. Stek köttet (och brödet lite lätt) tillsammans med vindruvor, och låt gåsleverpastejen smälta in det hela (utan att förlora sin form). Slutligen så dränker man, varsamt, in det hela i ett Sauternes-vin. Servera!

2013-04-27--21-54-12.00_EV+1.00.jpg 2013-04-27--21-54-36.42_EV+1.00.jpg 2013-04-27--21-54-39.89_EV+1.00.jpg 2013-04-27--22-54-33.08_EV+1.00.jpg

2013-04-28--10-50-45.38.jpg Dagen därpå besökte vi min före detta flickvän Hélène och hennes familj. Efter en lång lunch och ömsesidig uppdatering om vad som hänt de senaste åren (samt ett par rafflande pingismatcher med de äldsta barnen) tog vi en promenad till den alldeles nyinvigda bron över Garonne.

Det framgår inte av dessa bilder, men det är en ganska intressant konstruktion. Mittsegmentet av bron kan nämligen hissas upp i det fyra enorma pylonerna som syns tydligt på bilderna. Det kom dock inget skepp under den timme som vi var där, så det vi fick inte möjlighet att se detta.

På bilden här till höger roar vi oss med att ta en selfie, vilket är väldigt enkelt med ett vidvinkelsobjektiv. Man får med det mesta hur man än gör.

2013-04-28--16-18-42.33.jpg 2013-04-28--16-14-13.58.jpg 2013-04-28--16-27-47.00.jpg

2013-04-28--19-01-29.00_PANO_3.jpg

2013-04-28--19-11-39.33.jpg Efter det sociala hamnade vi på ett café beläget på det trevliga torget i bilden ovanför. Här hade vi varit även dagen innan och redan blivit kända som "de som äter glass i april". Men det var en god glass och ett trevligt ställe att bara sitta på, och betrakta folk.

Men det stod inte på innan vi blev hungriga igen. Den här gången hittade vi en skaldjursrestaurang med en väldigt bra vinlista. Som synes i bilderna nedan hade de även gigantiska biffar, vilket satt fint efter de sex ostrona.

Som jag nämnde ovan har Bordeaux genomgått en rejäl ansiktslyftning de senaste åren. För tjugo år sedan kunde man se "husruiner" mitt i stan, och hela stan gav ett sjaskigt intryck. Nu är allt snyggt och prydligt och mängder med fasader är renoverade.

2013-04-28--22-14-39.51_EV+1.00.jpg 2013-04-28--22-45-11.83_EV+1.00.jpg 2013-04-28--22-45-15.55_EV+1.00.jpg

Sista riktiga dagen åkte vi med en organiserad resa genom Médoc. Det var ett relativt nytt företag Bordovino som jag verkligen kan rekommendera. Nedan har Stefan (som mindes dessa detaljer bättre) hjälpt till med att skriva var vi var, vad vi såg, vem vi mötte, etc.

Rad 1 från vänster: Bild 1. Gruppen framför entrén till det berömda Château Margaux. Bild 2. Guidning i vinlagret på Château Chasse-Spleen, utsmyckat med avantgardistisk konst (trianglar i signalorange, ljus belysning samt fondspeglar för optisk effekt). Bild 3. Besöksrummet på Château Gruaud Larose i Saint Julien. Både Chasse-Spleen och Gruaud Larose ägs av familjen Merlaut. Det förra representerade ett medelstort vinslott i Bordeaux medan det senare representerade en av de mest påkostade prestigeanläggningarna (en så kallad "super second").

Rad 2 från vänster: Samtliga bilder från Château Gruaud Larose. Bild 1. Stefan och vår charmiga reseledare Claire i besöksrummet, framför flera årgångar av både förstavinet (Grand vin) och andravinet (Sarget de GL). Bild 2. Danskan Brigitte guidade oss runt delar av slottet. Här berättade hon om de 83 hektaren vinodlingar samt hur man undviker skadeinsekter med hjälp av så kallad sexuell förvirring. Bild 3. Brigitte och chefsvinmakaren Philippe Carmagnac (i randig tröja) på gårdsplanen framför vinanläggningen. Philippe visade den toppmoderna buteljeringslastbilen (utanför bild) som man hyr in för all tappning på flaska.

Rad 3 från vänster: Samtliga bilder från Château Gruaud Larose. Bild 1 och 2. Stefan och Claire i den pampiga och nyanlagda vinkällaren som påminner om en krypta. Här är temperaturen 13–14 grader året om. I flasklagret intill finns hyllor med sparade årgångar ända sedan mitten på 1800-talet. GL är berömt för sina långlivade årgångar. Bild 3. Vinprovning i besöksrummet. Här provas årgång 2007 av första vinet.

2013-04-29--14-38-49.14.jpg 2013-04-29--15-30-36.00.jpg 2013-04-29--16-40-59.84.jpg 2013-04-29--16-41-28.25.jpg 2013-04-29--16-49-11.92.jpg 2013-04-29--17-01-51.06.jpg 2013-04-29--17-23-06.39.jpg 2013-04-29--17-24-05.00_EV+0.33.jpg 2013-04-29--17-41-34.67.jpg

Sista natten bodde vi på det klart ståndsmässiga Pavillion de Margaux, men innan det hann vi med ytterligare en god middag på en restaurang i Bordeaux.

2013-04-29--20-22-21.69.jpg 2013-04-29--20-22-22.70.jpg 2013-04-29--20-22-24.92.jpg

Copyright © 2014 Peter Andrén