photography_swe.png

Text och bild av Peter Andrén

peter.andren (snabel-a) gmail.com

Här samlar jag några erfarenheter angående de mer tekniska aspekterna av mitt fotograferande. Min avsikt med dessa sidor är främst att jag vill lära mig mer om det mesta vad gällar fotografi, och jag vet att det inte finns något som är så bra som att verkligen dokumentera det man lär sig. Om sedan det jag kommit fram till kan hjälpa någon annan så gör ju det ingenting. Men jag skriver främst för min egen del så förvänta dig inte någon högre form av pedagogi.

filmstrip_01.png

Några anteckningar om programmet dcraw för konvertering av Nikons NEF till JPEG.

Jag har samlat lite information om mitt Nikon 18-200 mm.

Makrofotografi är väldigt roligt. Tyvärr kan jag inte så mycket ännu, men i takt med att jag lär mig ska jag dokumentera det här.

Panoramafotografering vill jag skriva mer om sen  . . .

HDR-fotografering vill jag skriva något om sen  . . .

Mjukvara, mjukvara, mjukvara,  . . . Någonting som jag verkligen måste lära mig mer om är skärpning av bilder — jag tänker främst på oskarp mask men även andra metoder. Färgjustering är också viktigt.

Strålgångsberäkning

Illustrationerna på dessa sidor är i stort sett optiskt korrekta. Jag har alltså inte bara ritat in vad som ser ut som ett gäng linser och ritat in några ljus­strålar in Inkscape eller något sånt. I stället gjorde jag ett program i Asymptote, vilket i första hand är just ett rit­program men som även kan hantera rättså allmän programmering. Alla strålar som passerar lins­systemen är beräknade med refraktions­lagen. Jag provade programmet på objektivet "Cooke Triplet" (US Patent 2,453,260). Enligt patentet ska det ha brännvidden 100 mm medan jag fick 99.77 mm. I illustrationen nedan har jag "autofokuserat" objektivet på sensorn. De två gråa strecken är objektivets huvudplan — och avståndet mellan det bakre huvudplanet och bränn­punkten är just brännvidden (eller "fokal­längden" som en del säger — suck).

cooke_triplet.png

Ett maffigt objektiv av så kallad sonnar-typ presenteras nedanför. Brännvidden är även här 100 mm. Att göra sådana här illustrationer gör mig tyvärr inte till en särskilt mycket bättre fotograf, men det är väldigt lärorikt och skojigt. Det finns hur många objektiv som helst i US Patents databas om man vill ha data. Med tanke på den stora spridningen av ljuset verkar något inte bilvit hundra procent rätt dock  . . .

sonnar_type.png

Lite fundamental kamerateknik tänker jag presentera här på något sätt. Jag börjar med några bilder som beskriver vad som händer när man bländar ner sitt objektiv. Jag producerar sådana här bilder mycket fortare än jag hinner skriva om dem, men jag lägger upp dem som ett slags "place-holders" för framtiden.

aperture_01.png

aperture_16.png

aperture_64.png

Copyright © 2009–2010 Peter Andrén