panorama.png

Text och bild/fotografier av Peter Andrén

peter.andren (snabel-a) gmail.com

Med panoramafotografering menar jag endast den digitala varianten — möjligheten att ta flera överlappande bilder som sedan vävs ihop till en stor bild med lämplig mjukvara. Att tillverka denna typ av bilder är relativt enkelt, men vill man få riktigt bra resultat måste man ansgtränga sig lite grann.

Raison d'être  . . .

Det finns väl egentligen två anledningar till att väva ihop panorama­fotografier digitalt. Den första är att man inte har ett vidvinkel­objektiv. Den andra är att man vill ha fler mega­pixlar i slut­resultatet. Eller kanske en kombination av de båda. Jag tycker ofta att bilderna blir bättre när jag zoomar in, tar en massa överlappande bilder och gör ett pano­rama — även om jag hade kunnat fånga hela motivet med en kortare brännvidd. Detta funkar dock bara på stilla­stående motiv som berg och utsikter från berg.

Jag anväder Autopano Giga eller gratisalternativet Hugin lite beroende på uppgiften. Autopano är snäppet lättare att använda och betydligt mycket snabbare, men Hugin har fler möjligheter och så är det ju gratis.

När jag vandrade Västra Vätterleden 2009 gick en stor del av vandringen genom stora underbara tallskogar. Att ta bara en bild som visade på det vida landskapet tycktes omöjligt så jag tog de tre bilderna nedan, vilka täcker kanske 150 grader. Jag valde dessa bilder dels för att det är ett enkelt motiv, dels för att det är att riktigt dåligt panorama — tekniskt sett i alla fall. Tittar man närmare på bilderna ser man att det är ganska stora parallax­fel vilket med all säkerhet berodde på att jag vred på hela kroppen snarare än roterade kameran runt inträdespupillen som jag borde ha gjort.

2009_05_11_09_15_42.JPG 2009_05_11_09_15_46.JPG 2009_05_11_09_15_50.JPG

I Autopano blir resultatet som i bilden nedan. Om du för mus­pekaren över bilden kommer resultatet från Hugin upp. Som synes är det relativt stora skillnader mellan bilderna, vilket beror på att det var ett så dåligt material att jobba med. Båda bilderna är gjorda med cylindrisk projektion och automatisk beskäring. Slut­resultatet blir oberoende av program helt acceptabelt. I en stads­miljö skulle felen fram­trätt mycket tydligare.

Copyright © 2010 Peter Andrén